Official GIGABYTE Forum

Stuttering issues after F8 BIOS update GA-Z87-HD3

Stuttering issues after F8 BIOS update GA-Z87-HD3
« on: May 14, 2015, 01:05:50 pm »
Hi!

I'm having stuttering issues in all games after I update to F8 version. Before (in F7) games run perfectly @60FPS but now have frame drops of 30FPS. Sometimes for a seconds works fine (60FPS) but with no reason it drops to 30, 50...
I was looking for downgrade to F7 with a tool called FTK buy I think is too risky (I'm not a pro user) and maybe is another way to fix this issue.

My PC specs:
Proccesor: Intel i5 4670k @Stock
Mobo: Gigabyte GA-Z87-HD3 Rev 1.0 F8
GPU: Sapphire Radeon R9 280x Toxic @Stock
RAM: 4x2 G. Skill Ares DDR3 1600 PC3-12800 CL9
PSU: Nox Urano VX 750W PFC

PS: Sorry about my english :/

Thank you so much!
« Last Edit: May 14, 2015, 01:09:45 pm by kutavyz »

Re: Stuttering issues after F8 BIOS update GA-Z87-HD3
« Reply #1 on: May 14, 2015, 06:58:42 pm »
That mobo should have the dual BIOS setup...just read your manual on how to revert back to the default (2nd BIOS) setting.

Re: Stuttering issues after F8 BIOS update GA-Z87-HD3
« Reply #2 on: May 15, 2015, 03:38:00 pm »
That mobo should have the dual BIOS setup...just read your manual on how to revert back to the default (2nd BIOS) setting.

Hi.

Thanks for your reply. I read the whole manual and I don'n find any way to revert to the old BIOS. I have a backup copy of the old F7 (.bin) but downgrade is not allowed using Qflash or EFIFlash because is outdated... Any ideas?

EDIT: I don't know if it could be related, but in the F7 version the GPU turn off right when the system shut down but in the F8 stays turned on at least 1 second when the other components are off.

Thanks!
« Last Edit: May 15, 2015, 04:12:51 pm by kutavyz »

Re: Stuttering issues after F8 BIOS update GA-Z87-HD3
« Reply #3 on: May 19, 2015, 01:06:55 pm »
That mobo should have the dual BIOS setup...just read your manual on how to revert back to the default (2nd BIOS) setting.

Hi.

Thanks for your reply. I read the whole manual and I don'n find any way to revert to the old BIOS. I have a backup copy of the old F7 (.bin) but downgrade is not allowed using Qflash or EFIFlash because is outdated... Any ideas?

EDIT: I don't know if it could be related, but in the F7 version the GPU turn off right when the system shut down but in the F8 stays turned on at least 1 second when the other components are off.

Thanks!


Nobody? I don't find the way to go back to the previous BIOS with dual BIOS...
I tried this first two metods but nothing happenned, the system starts normally, no recovery message appears: http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/697533-GUIDE-Forcing-backup-BIOS-on-Gigabyte-motherboards

Thank you!
« Last Edit: May 19, 2015, 01:47:16 pm by kutavyz »

 

anything