Official GIGABYTE Forum

GA-Z170X-Gaming 7 Displayport Audio Windows 10

joevt

  • 34
  • 6
GA-Z170X-Gaming 7 Displayport Audio Windows 10
« on: April 11, 2016, 04:49:41 pm »
Before I got my Nvidia graphics card, I had my Dell UP2715K connected via mini DisplayPort. I had the audio set to output through the display's speakers (via DisplayPort). The sound would often and regularly cutout for a second.

Audio through the Nvidia DisplayPort is perfect though.

Re: GA-Z170X-Gaming 7 Displayport Audio Windows 10
« Reply #1 on: April 12, 2016, 12:53:59 pm »
Hello,

So you are wondering why?

If you were using the Intel iGPU and running memory using the XMP setting, 2400, 2666, 3000+... It may have over-volted the CPU's GPU causing it to momentarily cut out.

Or some other factor...
CPU: Intel i7-6700K | MOBO: MSI Z170A Krait Gaming | RAM: Corsair LPX 32GB 3200 DDR4 | GFX: Gigabyte GTX 970
CASE: Zalman Z11 | FC: Zalman MFC1-Plus | HS: Zalman FX70 | PSU: Coolermaster V850 Gold
SSD: Hynix 256GB | HDD: WD Blue 1TB x2 | ODD: Sony DVDRW | RMD: SoftPerfect 6GB | OS: Win10

joevt

  • 34
  • 6
Re: GA-Z170X-Gaming 7 Displayport Audio Windows 10
« Reply #2 on: April 12, 2016, 07:28:47 pm »
It happens whether XMP profile is enabled or not. I've tried default BIOS settings too.

I am wondering if anyone else has experienced this built-in DisplayPort audio problem or if there's a solution. It might help to know if someone has built-in DisplayPort audio working properly.

Maybe it's the mini DisplayPort cable or connector, or the display.