Official GIGABYTE Forum

Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7

Jimlad

  • 7
  • 0
Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« on: August 01, 2016, 10:56:34 am »
Hello All, i have just built a new PC based on the Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7 (spec below)

i am having slow boot times around 30 seconds that bug me more than cause issues, as my old pc this replaced was much quicker, i have done some testing and it seems if i unplug my Western Digital Caviar Black 3TB i get around 20 second boot time, roughly 10 seconds to bios screen then 10 to windows.  any ideas? as i have disabled it from any load screens.


Phanteks Enthoo Evolv ATX Satin Black
Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
Intel I7 6700K Skylake @ 4.5
Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
GeForce GTX 1070 Founders Edition
Samsung SM951 256GB M.2 PCI-e NVMe SSD
Western Digital Caviar Black 3TB
Corsair RMi Series RM850i ATX Power Supply
Corsair Hydro Series H110i

Jimlad

  • 7
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #1 on: August 20, 2016, 06:32:36 pm »
anyone ?

Touz

  • 3
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #2 on: August 26, 2016, 04:14:01 pm »
Hello,

From my experience, it's a bit of trial and error but here's what I did to get faster boot time.

There is an option to enable fast boot in the UEFI bios. Use it.
Same for ram, I activated fast boot on it.
Third, there is an option to specify which windows version you use, I noticed a small improvement by putting Windows8/10 in there.
There is also an option to choose which PCie slot is going to be looked up first to display on startup. Choose the one where you Gfx card is in. ( Should be the first or second)

On the top of my head that's all I can think off !

Good luck.

Jimlad

  • 7
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #3 on: September 20, 2016, 04:14:38 pm »
thanks mate, i tried all off that, still takes around 20 seconds.  i can't think of anything else to try

Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #4 on: September 20, 2016, 06:45:49 pm »
Hello,

Without any drives attached how long does it remain at the BIOS screen before trying to boot / boot error as no drives attached?

Is there a huge pause before seeing the Gigabyte logo and does it do this when you are not overclocking?
CPU: Intel i7-6700K | MOBO: MSI Z170A Krait Gaming | RAM: Corsair LPX 32GB 3200 DDR4 | GFX: Gigabyte GTX 970
CASE: Zalman Z11 | FC: Zalman MFC1-Plus | HS: Zalman FX70 | PSU: Coolermaster V850 Gold
SSD: Hynix 256GB | HDD: WD Blue 1TB x2 | ODD: Sony DVDRW | RMD: SoftPerfect 6GB | OS: Win10

Jimlad

  • 7
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #5 on: September 20, 2016, 07:15:48 pm »
Hi

i just done some testing.

10 seconds before the bios logs in with no hard drives (logo disabled)

10 seconds before i see the windows logo with pci drive - then around 8 seconds until windows booted (total 18 seconds)

10 seconds before i see the windows logo with pci drive and 3TB drive then around 12 seconds until windows is booted (total 22 seconds)

Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #6 on: September 20, 2016, 07:28:04 pm »
Z170X-UD5-TH
Celeron G3900
2x4GB 2400Mhz
1TB WD RED

The moment I hit the power switch, 10s to see BIOS logo.
From Windows 10 loading screen to desktop 20s.
Total 30s boot time.

I haven't changed the BIOS settings yet so there might be room for improvement but its ~30s.
« Last Edit: September 20, 2016, 07:46:52 pm by ElectroStingz »
CPU: Intel i7-6700K | MOBO: MSI Z170A Krait Gaming | RAM: Corsair LPX 32GB 3200 DDR4 | GFX: Gigabyte GTX 970
CASE: Zalman Z11 | FC: Zalman MFC1-Plus | HS: Zalman FX70 | PSU: Coolermaster V850 Gold
SSD: Hynix 256GB | HDD: WD Blue 1TB x2 | ODD: Sony DVDRW | RMD: SoftPerfect 6GB | OS: Win10

Jimlad

  • 7
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #7 on: September 20, 2016, 07:37:42 pm »
is that on the spec you have ?

for my setup and system i should be getting 10 second boots

Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #8 on: September 20, 2016, 07:50:07 pm »
Yea for my Gigabyte board its a low power / silent build.

I did once upon a time have the hardware listed in my sig installed with the Gigabyte board, boot times were still slow, not as fast as the MSI one but I'll take a loot at the BIOS on the Z170X-UD5 TH and see if I can improve it.
CPU: Intel i7-6700K | MOBO: MSI Z170A Krait Gaming | RAM: Corsair LPX 32GB 3200 DDR4 | GFX: Gigabyte GTX 970
CASE: Zalman Z11 | FC: Zalman MFC1-Plus | HS: Zalman FX70 | PSU: Coolermaster V850 Gold
SSD: Hynix 256GB | HDD: WD Blue 1TB x2 | ODD: Sony DVDRW | RMD: SoftPerfect 6GB | OS: Win10

Jimlad

  • 7
  • 0
Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #9 on: September 20, 2016, 07:56:27 pm »
i am going to try another mobo as Gigabyte support does not exist

Re: Help me with boot times - Gigabyte GA-Z170X-GAMING 7
« Reply #10 on: September 20, 2016, 08:09:02 pm »
I enabled the ultra fast boot option, USB set to partial initialization, power on to desktop = 24s.
Still the same to see BIOS logo, 10s.
CPU: Intel i7-6700K | MOBO: MSI Z170A Krait Gaming | RAM: Corsair LPX 32GB 3200 DDR4 | GFX: Gigabyte GTX 970
CASE: Zalman Z11 | FC: Zalman MFC1-Plus | HS: Zalman FX70 | PSU: Coolermaster V850 Gold
SSD: Hynix 256GB | HDD: WD Blue 1TB x2 | ODD: Sony DVDRW | RMD: SoftPerfect 6GB | OS: Win10

 

anything