Official GIGABYTE Forum

Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up

Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« on: April 20, 2017, 09:14:16 am »
Hey guys, I got the Ryzen 5 1600, GA-AB350-Gaming 3 mobo (ATX edition), 2x8gb Corsair Vengeance LTX 3200MHz.
The problem is that the mobo won't boot up at all, and doesn't seem to be receiving any power. No onboard led lights light up, no fans are spinning and so on. Although, the connected mouse and keyboard do receive power. I am certain that I have connected everything properly (not my first time doing it) and that the PSU is alive and well. I've also tried to short the power on pins on the motherboard to rule out the faulty case front panel, but the PC won't power on either.

The issue seems similar to the one posted here https://forums.overclockers.co.uk/threads/ryzen-pc-crashed-now-board-wont-power-up.18772620/
but I didn't get to start the PC even once.

Has anyone faced such issue?

shadowsports

  • 1050
  • 31
  • Rev 1.1, BIOS F8
Re: Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« Reply #1 on: April 20, 2017, 03:34:57 pm »
Start by stripping it down to bare essentials.  Remove power, perform CLR_CMOS. If it has BIOS switches set for BIOS 1 then try BIOS 2 operation.  Remove GPU. 

Try boot with CPU, cooler, 1 stick of RAM and test.  If you have another PSU, try it.   
Z97X-UD5H\Corsair RM850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX970 FTW SC 4GB ACX 2.0, 850 Pro's RAID0 (boot), Black 1TB, Win10 Pro, Obsidian 450D
NAS QNAP TS-219PII 4TB, MyBook 4TB
Nexus 6P Nougat

Re: Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« Reply #2 on: April 20, 2017, 04:15:17 pm »


Thanks, I will give it a try when I get home. Another thing that crossed my mind - could it possibly be caused by a dead battery? Even in a new mobo?

shadowsports

  • 1050
  • 31
  • Rev 1.1, BIOS F8
Re: Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« Reply #3 on: April 21, 2017, 12:16:30 am »
Read only memory is not affected by the battery.  A MB with a weak or dead battery won't retain its settings, date, time, boot order, etc. but will still POST when power is supplied.     
Z97X-UD5H\Corsair RM850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX970 FTW SC 4GB ACX 2.0, 850 Pro's RAID0 (boot), Black 1TB, Win10 Pro, Obsidian 450D
NAS QNAP TS-219PII 4TB, MyBook 4TB
Nexus 6P Nougat

Re: Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« Reply #4 on: April 21, 2017, 07:49:18 pm »


Hey again,
I did exactly as you advised. Nothing helped - mobo appears to be dead. Not a single LED lights up. I don't have another PSU, but I tested the current one on another PC and it worked. Anything else you could think of?
Thanks for your help so far.

shadowsports

  • 1050
  • 31
  • Rev 1.1, BIOS F8
Re: Gigabyte AB350 Gaming 3 + Ryzen 1600 - no power-up
« Reply #5 on: April 21, 2017, 08:53:15 pm »
Have read quite a few reports about this problem on the web.

Other suggestion that helped was to boot with one stick of RAM in a random DIMM slot...  any except DIMM_0 or DIMM_1

The concern in your case however, is 0 (zero) power or activity.
« Last Edit: April 21, 2017, 08:56:23 pm by shadowsports »
Z97X-UD5H\Corsair RM850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX970 FTW SC 4GB ACX 2.0, 850 Pro's RAID0 (boot), Black 1TB, Win10 Pro, Obsidian 450D
NAS QNAP TS-219PII 4TB, MyBook 4TB
Nexus 6P Nougat