Official GIGABYTE Forum

ga-z87x-oc poor performance

ga-z87x-oc poor performance
« on: September 29, 2014, 12:45:02 pm »
Hi,

I am currently experiencing an issue with this board and 2x8 kingston beast 2400 xmp memory.

Randomly when I boot I will experience terrible performance in games. If I use default settings (1333mhz no xmp) most of the time the computer works fine and I get decent performance - although very occasionally I do get the symptoms shown below but not often.

If I enable XMP the majority of the time I will experience awful performance

ie world of warcraft 20-30 fps as opposed to 80-100 fps
cs go extreme jittering and fps drops during gunfire / smoke (down to 15-20fps)

The computer is rock solid and will never crash... unless I enable xmp and set the mem to 2400 it will either bsod or hardlock during games

Computer specs as follows:

z87x-oc
i7 4770k Haswell
16gb 2400 xmp kingston beast
ati 7990 saphire stock
Corsair RM1000 watt Gold PSU
SB recon3d pciex soundcard
OCZ Agility 3 ssd 240gb
4tb wd black hdd

This has been going on for a while and my main suspicion is that this board and ram just do not seem to like each-other ???.

I am borrowing some 1600 mhz corsair 2x4 gb to try for a while so I will see if it behaves itself with this memory.

I am running f8 Bios. I see there are beta f9 - f10 beta bios available... im not overly a fan of using a beta bios but any idea what the updates on these are? I cant seem to find a definitive answer

Any input would be much appreciated.
« Last Edit: September 29, 2014, 12:45:56 pm by dave_reap »

dmdilks

  • 3050
  • 42
  • "If it isn't broke don't fix it"
    • http://dmdcomputerservice.webs.com/
Re: ga-z87x-oc poor performance
« Reply #1 on: September 29, 2014, 01:41:52 pm »
Here go through this thread and see if you can find the settings people put up to help those problems.

I know it is about installing four sticks of memory but people did have problems with 2 sticks too.

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,13267.0.html
X299X Aorus Master, i7-9800x-3.80Ghz, 32gb G-Skill DDR4-2400, MSI RTX-3060 12GB, Cooler Master case, Thermal-take PSU 850w, 1-M2-NMVe SSD-512gb, 3-Pny 1TB SSD, 2-WD Raptors 1TB, Win 10 pro 64bit, Asus 35" 144Mhz Monitor.

Re: ga-z87x-oc poor performance
« Reply #2 on: September 30, 2014, 11:55:42 pm »
The computer is rock solid without xmp enabled... which on reading that thread should be the case.

I have tried 2x4 corasir 1600 memory and the performance issues are exactly the same so I know it is not the ram causing this... I am using stock settings (1.5v 1333) at the minute and I am experiencing the issue

I am at an absolute loss on how to proceed in diagnosing this. It seems to have got markedly worse in the last 4/5 days.

Ill boot the pc everything is fine... world of warcraft 80-90 fps... i reboot the pc.... 50-60 fps... i reboot the pc... 20-35 fps...  its literally totally random on whether or not its going to be fast or slow on each boot

no settings changed

Has anyone seen anything remotely like this? or have any idea what I can try? At this stage I could no longer give a toss about getting my memory running @ 2400 id just like it to function normally

The only thing I am 100% certain of is that its a hardware issue

dmdilks

  • 3050
  • 42
  • "If it isn't broke don't fix it"
    • http://dmdcomputerservice.webs.com/
Re: ga-z87x-oc poor performance
« Reply #3 on: October 01, 2014, 03:23:29 am »
What OS are you running? If you play a none on line game do you get the same thing.
X299X Aorus Master, i7-9800x-3.80Ghz, 32gb G-Skill DDR4-2400, MSI RTX-3060 12GB, Cooler Master case, Thermal-take PSU 850w, 1-M2-NMVe SSD-512gb, 3-Pny 1TB SSD, 2-WD Raptors 1TB, Win 10 pro 64bit, Asus 35" 144Mhz Monitor.

 

anything