Official GIGABYTE Forum

GA EP41-UD3L Motherboard Temperature sensor

GA EP41-UD3L Motherboard Temperature sensor
« on: April 30, 2010, 09:41:35 am »
hi

i recently purchased a GA EP41-UD3L because i troubleshooting issue with another board. after i sorted my original issue i decided to build a new system around the EP41-UD3L. however i'm having trouble keeping the motherboard temp down. in Everest its reporting the motherboard temp as 66 C.

my question is, where is the motherboard temp sensor on this board. is it located on the North Bridge, the South Bridge or elsewhere? most MB manufactures usually cut corners when i comes to chipset heatsinks and thermal paste. i removed both sinks (NB & SB) and scraped off the cheap stuff (thermal paste) and applied some AS5 to both. however i'm not convinced that there is sufficient contact btw then heat sink and chip(s) mainly due to the diagonal spring clips used on the sinks.
the only voltage i've touched is the CPU core voltage.
at the moment the board is relative stable (prime95 test 2hrs plus) but the temperature reading is concerning.

Specs;
MB : GA EP41-UD3L (Rev A3, BIOS version F6)
CPU: E5400
RAM: Kingston 2GB 667 kit
Video: ATI 3870
OS: Windows 7 Ultimate x86
HD: 2x WD SATA Disks
PSU: Antec Neo ECO 520c (520watt 12v rail = 40A)

cheers.

Re: GA EP41-UD3L Motherboard Temperature sensor
« Reply #1 on: April 30, 2010, 09:43:35 am »
my bad, i posted this in the AMD motherboard section. can a mod move this to the Intel Motherboard section.

 

anything