Official GIGABYTE Forum

Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes

kinnsy

  • 1
  • 0
Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes
« on: March 25, 2009, 11:16:47 am »
Initially had the F5 BIOS (E8500 not supported) when I first tried the board with the E8500 and got this problem, swapped CPU with a E6600 I had in an Asus P5K to flash the BIOS to F8 and ended up leaving them that way for a while.

So I had this motherboard running for about three months with an E6600 crunching folding@home no problems with the F8 BIOS.

I've also had the E8500 in an Asus P5K for the same period of time also crunching folding@home with no problems either.

So now  with the F8 BIOS I installed the E8500, hit power on and I get  the fans start-stop-start-stop ad infinitum with no post or boot.

So, flashed with the latest f9f beta BIOS and it still does the same. Power on, all fans spin up for a second then stop, rinse and repeat...

Tried it with two different lots of memory,
some corsair dominator CM2X1024-8500C5D and some corsair XMS2 M2X1024-6400C4.

CMOS has been cleared, cables etc checked also.

The GA-X38-DQ6 PCB has "REV: 1.0" marked on it.

 Enermax 625Watt MODU82+ Psu
 Geforce 7900GS vid
 160GB WD HDD
 DVD-ROM
 floppy



Anybody got any ideas?


runn3R

  • *
  • 1328
  • 57
  • Admin
    • GIGABYTE UK
Re: Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes
« Reply #1 on: April 06, 2009, 04:08:08 pm »
Hi, pls try with F7 bios as it was the first bios to support this CPU, maybe in next bioses sth went wrong.
If this will not help then maybe it's a powering problem (too weak PSU for this configuration).
ZX-S & C64 are still my favourites ;-)

Re: Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes
« Reply #2 on: April 14, 2009, 03:03:01 pm »
I used to get the fans start-stop forever problem with this board and I never found a reliable way to fix it, after taking it apart and putting it back together again lots it just seemed to work eventually.  I did find one person who claims they can fix it but I haven't tried it as it hasn't happend since (have ordered an E8600, so might need it soon :):

"Now the bad news. Sometimes we can really freak it out and it will just keep cycling, no worries, I give it 5 cycle tries and with my finger on the power switch on the back of the power supply, catch it when it powers down and flip the switch off. We will be forced to clear the CMOS/BIOS and this will erase a lot of our settings back to factory defaults. :eek: You did take notes on all your setting changes, right ? Bah, I warned ya. "

Worth a shot.

Re: Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes
« Reply #3 on: April 14, 2009, 03:04:35 pm »
On the topic, does anyone have the Memory Support List for this board (GA-X38-DQ6), as the link on the Gigabyte site is not working for me?

Many Thanks

Rez

runn3R

  • *
  • 1328
  • 57
  • Admin
    • GIGABYTE UK
Re: Gigabyte GA-X38-DQ6 + E8500 C0 woes
« Reply #4 on: April 14, 2009, 04:09:21 pm »
strange as for me it was no problem to download if from http://www.giga-byte.co.uk/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-x38-dq6.pdf , just needed to install some chinese fonts for acrobat reader but it was done nearly automatically
anyway you can get it from here also.
ZX-S & C64 are still my favourites ;-)

 

anything