Official GIGABYTE Forum

Z390 Motherboard with 9700K - 9700K running at 4.6GHz on install?

Probably posted this in the wrong section originally.  Need some advice please:

Hi Everybody.  I've just installed a Gigabyte Z390 Gaming X motherboard with an i7 9700K CPU into my PC.

Booted up nicely without even looking at the BIOS - installed HWMonitor to see all of those cores running at 3.6GHz but they were all at 4.6 or thereabouts.  Quickly went to the BIOS to check what was going on - everything set to standard but in the top right (information) it says i7-9700K CPU@3.6GHz, Speed 4601.17MHz.

Why?  Surely it should be running at stock speeds and that's what i want to see when i first install something out of the box.

Confirmed in Core temp too.

shadowsports

  • 1810
  • 56
  • Xbox One, Drives STI, Use QVL RAM For Best Results
    • Gigabyte US
Re: Z390 Motherboard with 9700K - 9700K running at 4.6GHz on install?
« Reply #1 on: December 18, 2018, 02:32:37 pm »
Greetings,
What is the brand and model of your installed memory?

What BIOS rev are you running?

If not F6, you may want to consider updating:

1.Update CPU microcode
2.Update iRST version

https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-10#support-dl-bios

Update CPU ID/Micro codes in new BIOS means?
[1] To support new series of CPUs, or [2] To support the same CPU but with new stepping. CPU support of motherboard is consist of BIOS and hardware design, detail CPU support information please see CPU support list.
« Last Edit: December 18, 2018, 02:40:32 pm by shadowsports »
Z390 AORUS PRO (F10) \850w, 9900K, 32GB GSkill TriZ RGB - 16-18-18-38, RTX 2080 FTW3 Ultra, 960 Pro_m.2, W10 1903
Z370-HD3P (F5) \750w, 8350K, 8GB LPX 3200 - 16-18-18-38, GTX 970 FTW SC, Intel SSD, 2TB RAID1, W10 1903
Z97X-UD5H \850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX 970 FTW SC, RAID0