Official GIGABYTE Forum

X570 Auros Master losing BIOS settings

Bonzo

  • 4
  • 0
X570 Auros Master losing BIOS settings
« on: August 24, 2020, 11:37:02 am »
Over the past week my X570 Auros Master with the F21 BIOS has lost its BIOS settings twice.

The first incident occurred after the machine awoke from sleep. I noticed the settings were lost after my VMware Workstation VMs failed to run because SVM was disabled. All other BIOS settings were lost.

The second incident occurred after a power cut - All BIOS settings lost.

Annoyingly the BIOS also appears to lose the profiles I'd configured so on both occasions I was forced to manually re-enter all required settings.

Is this an issue with the latest F21 BIOS or is there something more sinister at play?
« Last Edit: August 24, 2020, 11:38:05 am by Bonzo »

shadowsports

  • 1958
  • 63
  • Xbox One, Drives STI, Use QVL RAM For Best Results
    • Gigabyte US
Re: X570 Auros Master losing BIOS settings
« Reply #1 on: August 28, 2020, 04:56:47 am »
Greetings,
Haven't done a lot of research on X570 BIOS', but a UPS would go a long way to improving the reliability of your system.   
Z390 AORUS PRO (F10) \850w, 9900K, 32GB GSkill TriZ RGB - 16-18-18-38, RTX 2080 FTW3 Ultra, 960 Pro_m.2, W10 1909
Z370-HD3P (F5) \750w, 8350K, 8GB LPX 3200 - 16-18-18-38, GTX 970 FTW SC, Intel SSD, 2TB RAID1, W10 1909
Z97X-UD5H \850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX 970 FTW SC, RAID0

AgentFXA

  • 377
  • 16
    • none
Re: X570 Auros Master losing BIOS settings
« Reply #2 on: September 08, 2020, 03:53:13 am »
Over the past week my X570 Auros Master with the F21 BIOS has lost its BIOS settings twice.....

Late, but It's simple - either the battery is flat or replace the mobo
X470 Aorus Gaming / Ryzen 2700x / GV-RX570AORUS-4GD / 16 GB HyperX Predator 3200  / SeaSonic 650W / Tt View 71 TG / Win10x64