Official GIGABYTE Forum

"BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??

uk lee

  • 8
  • 0
"BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« on: September 09, 2021, 02:22:56 pm »
Hey guys :)

I'm running a Gigabyte GA-Z77Z-UD5H mobo and its been super reliable ever since i installed it in 2018.
However , just recently - every time I boot my machine up I get a "BIOS has been reset" message before Win10 starts to load.

I just leave it on the highlighted option of "Load optimized defaults then boot" , press enter and the machine boots up normally.

Why is it doing this ?  What can i do to get rid of it so that my pc goes straight into Win10 like it used to ?

Many thanks

Lee
Gigabyte GA-Z77Z-UD5H (rev 1.1) Mobo  , BIOS F16j , Intel Ivybridge  i7 3770k @ 3.5Ghz socket 1155 CPU Nvidia GTX660 Ti GPU , 4 x G.Skill 4GB (16GB) DDR3 1600Mhz RipjawsX Memory DIMMs . Windows 10 Pro (64 bit) , (C:) Samsung 1TB SSD (D:) WD 4TB HDD (E:) WD 1TB HDD

shadowsports

  • 2105
  • 63
  • Xbox One, Drives STI, Use QVL RAM For Best Results
    • Gigabyte US
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #1 on: September 09, 2021, 03:34:12 pm »
Greetings,
This can have more than one cause.  When did this start?  What preceded this message.  If you have recently flashed or upgraded your BIOS, let us know.

If you are using a BIOS profile or admin password, delete or disable these features.

Then use F10 to save and restart.

Now enter BIOS again <DEL> and change a settings, any should do.  F10 to save and exit again.  The reset message should not be present on subsequent restart .  Allow the system to boot into windows.  Now restart again from the Start Menu, press <DEL> at POST to enter BIOS, revert the setting you changed and F10 to save again.

Report on the above.
« Last Edit: September 09, 2021, 03:35:33 pm by shadowsports »
Z390 AORUS PRO (F10) \850w, 9900K, 32GB GSkill TriZ RGB - 16-18-18-38, RTX 2080 FTW3 Ultra, 960 Pro_m.2, W10 21H1
Z370-HD3P (F5) \750w, 8350K, 8GB LPX 3200 - 16-18-18-38, GTX 970 FTW SC, Intel SSD, 2TB RAID1, W10 21H1
Z97X-UD5H \850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX 970 FTW SC, RAID0

uk lee

  • 8
  • 0
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #2 on: September 09, 2021, 03:39:09 pm »
Thanks for your reply . it started a few weeks ago . I have made no changes to the BIOS , hardware or software except for some windows updates - not sure if this is related.

I am not using a BIOS profile ,nor am i using an admin password.

I'll apply your suggested actions and report back. thank you
Gigabyte GA-Z77Z-UD5H (rev 1.1) Mobo  , BIOS F16j , Intel Ivybridge  i7 3770k @ 3.5Ghz socket 1155 CPU Nvidia GTX660 Ti GPU , 4 x G.Skill 4GB (16GB) DDR3 1600Mhz RipjawsX Memory DIMMs . Windows 10 Pro (64 bit) , (C:) Samsung 1TB SSD (D:) WD 4TB HDD (E:) WD 1TB HDD

absic

  • *
  • 5807
  • 529
  • Never give up; Never surrender!
    • Bandcamp
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #3 on: September 10, 2021, 07:50:08 am »
Had this issue myself and solved it by replacing the motherboard battery.
Remember, when all else fails a cup of tea and a good swear will often help! It won't solve the problem but it will make you feel better.

shadowsports

  • 2105
  • 63
  • Xbox One, Drives STI, Use QVL RAM For Best Results
    • Gigabyte US
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #4 on: September 11, 2021, 03:00:33 pm »
Had this issue myself and solved it by replacing the motherboard battery.

Weak MB battery.  Yes, absolutely could help. 
« Last Edit: September 11, 2021, 03:04:55 pm by shadowsports »
Z390 AORUS PRO (F10) \850w, 9900K, 32GB GSkill TriZ RGB - 16-18-18-38, RTX 2080 FTW3 Ultra, 960 Pro_m.2, W10 21H1
Z370-HD3P (F5) \750w, 8350K, 8GB LPX 3200 - 16-18-18-38, GTX 970 FTW SC, Intel SSD, 2TB RAID1, W10 21H1
Z97X-UD5H \850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX 970 FTW SC, RAID0

uk lee

  • 8
  • 0
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #5 on: September 15, 2021, 01:29:05 pm »
I've replaced the mobo battery with a brand new one , and also tried making a change to the BIOS settings and then back again, but neither of these actions has got rid of the "BIOS has been reset" message appears every time i boot up .

However , I've now got a more serious (and i strongly suspect - unrelated) problem of my pc not even booting up at all - instead I get a continuous 'beep beep beep beep etc before POST as if I've got a memory failure.

I've created another thread for that issue.
Gigabyte GA-Z77Z-UD5H (rev 1.1) Mobo  , BIOS F16j , Intel Ivybridge  i7 3770k @ 3.5Ghz socket 1155 CPU Nvidia GTX660 Ti GPU , 4 x G.Skill 4GB (16GB) DDR3 1600Mhz RipjawsX Memory DIMMs . Windows 10 Pro (64 bit) , (C:) Samsung 1TB SSD (D:) WD 4TB HDD (E:) WD 1TB HDD

shadowsports

  • 2105
  • 63
  • Xbox One, Drives STI, Use QVL RAM For Best Results
    • Gigabyte US
Re: "BIOS has been reset" message appears every time i boot up ??
« Reply #6 on: September 15, 2021, 03:14:58 pm »
Check and test with another power supply.
Z390 AORUS PRO (F10) \850w, 9900K, 32GB GSkill TriZ RGB - 16-18-18-38, RTX 2080 FTW3 Ultra, 960 Pro_m.2, W10 21H1
Z370-HD3P (F5) \750w, 8350K, 8GB LPX 3200 - 16-18-18-38, GTX 970 FTW SC, Intel SSD, 2TB RAID1, W10 21H1
Z97X-UD5H \850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX 970 FTW SC, RAID0