Official GIGABYTE Forum

GA-Z68a-D3H-B3 hang on boot, tab not show POST

GA-Z68a-D3H-B3 hang on boot, tab not show POST
« on: February 19, 2022, 05:29:58 pm »
Seeking advice.
For some time now, during boot of my GA-Z68a-D3H-B3 with CPU Intellicore I5 2500k 3.3G 6M R processor

when I press the tab key, doesn't seem to want to show the POST activity.

This morning, the PC hung - stopped at what I assume is beginning POST, display screen showing the Gigabyte logo start screen. Pressing the tab, or delete, or F12 - nothing seemed to work. Power cycled multiple times, still hung frozen at boot up.
I wasn't until I plugged in a 2nd USB keyboard, and was hitting the TAB key and Delete Keys multiple times, that the PC seemed to get past that frozen/hung point, displayed the POST results, and then booted.

Any idea what is happening here ?
What should i expect to see on boot up and hitting the TAB key - should it be showing POST activity, such as memory test, etc. - or just show the results after POST is done ?

Thanks in advance for any help and advice on this 11 year old PC.

dmdilks

  • 3050
  • 42
  • "If it isn't broke don't fix it"
    • http://dmdcomputerservice.webs.com/
Re: GA-Z68a-D3H-B3 hang on boot, tab not show POST
« Reply #1 on: February 19, 2022, 06:27:17 pm »
One thing you can try is plugging in the Ps2 keyboard. Or check to see how the USB ports are set in the Bios.

I use a KVM Switch to work on computers that way I can have up to 4 computer connected. But some times the older boards just don't like the KVM Switch or USB keyboards.
X299X Aorus Master, i7-9800x-3.80Ghz, 32gb G-Skill DDR4-2400, MSI RTX-3060 12GB, Cooler Master case, Thermal-take PSU 850w, 1-M2-NMVe SSD-512gb, 3-Pny 1TB SSD, 2-WD Raptors 1TB, Win 10 pro 64bit, Asus 35" 144Mhz Monitor.

 

anything