Official GIGABYTE Forum

EP41-UD3L AHCI Mode

EP41-UD3L AHCI Mode
« on: October 25, 2010, 10:23:58 pm »
Hi,

I have an EP41-UD3L board and have recently bought an OCZ Vertex 2 SSD. I would like to set the board to run in AHCI mode but there is no option in the bios to set it. The option would normally be under Integrated Peripherals (I think). I would be surprised if it does not support it as AHCI has been around for ages and is not an old model board.

Does anyone know how to enable it or if it is even possible?



Thanks

Hugh

Dark Mantis

  • *
  • 18405
  • 414
  • 10typesofpeopleoneswhoknow binaryandoneswhodont
    • Dark Mantis
Re: EP41-UD3L AHCI Mode
« Reply #1 on: October 25, 2010, 10:35:19 pm »
I have checked for you and there is nowhere in the BIOS to enable the AHCI configuration mode for your SSD. The manual does make references to AHCI mode but I think that is just in general. I would be inclined to ask GGTS just to make sure anyway.
Gigabyte X58A-UD7
i7 920
Dominators 1600 x6 12GB
6970 2GB
HX850
256GB SSD, Sam 1TB, WDB320GB
Blu-Ray
HAF 932

Gigabyte Z68X-UD5-B3
i7 3770K
Vengeance 1600 16GB
6950 2GB
HCP1200W
Revo Drive x2, 1.5TB WDB RAID0
16x DLRW
StrikeX S7
Full water cooling
3 x 27" Iiy

Lsdmeasap

  • 1166
  • 58
    • Gigabyte Support (TweakTown USA)
Re: EP41-UD3L AHCI Mode
« Reply #2 on: October 29, 2010, 07:52:53 am »
You can't use AHCI on this board, it is a budget model due to chipset G41 instead of G45 or P45, and thus uses ICH7 not ICH7R or above.

 

anything