Official GIGABYTE Forum

GA-P55A-UD3 Intel RAID5 performance Issue

GA-P55A-UD3 Intel RAID5 performance Issue
« on: July 14, 2011, 10:56:05 am »
Hi guys

I have a GA-P55A-UD3 rev2 board with F11 BIOS. I'm running W7 Pro x64, i7 860, 12Gb RAM.
I've just set up a RAID5 array using 3 WD Caviar Green 2TB drives. Install was easy enough, enable in the BIOS, accepted all defaults.
In Windows, I formatted the partition as a simple volume, and have a 3.63TB drive available in Windows Explorer.

I'm now copying 1.7TB of data on to this drive. However I'm only getting write speeds of 8.6MB/sec. Obviously this is a lot less than I was expecting.

Any pointers on improving the performance of this?

Thanks
« Last Edit: July 14, 2011, 10:56:39 am by sparrowdclxvi »

Dark Mantis

  • *
  • 18405
  • 413
  • 10typesofpeopleoneswhoknow binaryandoneswhodont
    • Dark Mantis
Re: GA-P55A-UD3 Intel RAID5 performance Issue
« Reply #1 on: July 15, 2011, 12:08:09 pm »
Hi

Well your biggest mistake was using the "Green" drives for the RAID array. These are not designed for use as such and are aimed towards energy saving not performance. You would have been better off using the Western Digital Blacks for the RAID.
« Last Edit: July 15, 2011, 12:09:05 pm by Dark Mantis »
Gigabyte X58A-UD7
i7 920
Dominators 1600 x6 12GB
6970 2GB
HX850
256GB SSD, Sam 1TB, WDB320GB
Blu-Ray
HAF 932

Gigabyte Z68X-UD5-B3
i7 3770K
Vengeance 1600 16GB
6950 2GB
HCP1200W
Revo Drive x2, 1.5TB WDB RAID0
16x DLRW
StrikeX S7
Full water cooling
3 x 27" Iiy

F5BJR

  • 478
  • 31
Re: GA-P55A-UD3 Intel RAID5 performance Issue
« Reply #2 on: July 15, 2011, 09:07:37 pm »
*
I think that is a RAID 5 construction problem

You have programmed not quick but full mode or you have make a force computer reset / reboot and RAID is in reconstruction mode

Pierre

 
GA-X58A-UD5 I7 930
6x2Go KINGSTON 9905403-084
ENERMAX Modu 82+
Sharkoon REBEL12
2*HD5770SingleSlot+PCI-HD4350
2xSENSY 26'
2xBOX 5HD HotPlug
3xBOX 34HD MaxinPower
2x AD4SR5HPMU Addonics 8x1ToWDGreen 
4x 1TO RAID10 ICH10+1 BACKUP OS
2 * RR622 HighPoint
Sata 88SX7042  
AverMedia H727

Re: GA-P55A-UD3 Intel RAID5 performance Issue
« Reply #3 on: July 16, 2011, 09:26:20 pm »
*
I think that is a RAID 5 construction problem

You have programmed not quick but full mode or you have make a force computer reset / reboot and RAID is in reconstruction mode

Pierre

 

Thanks Pierre. Is there anyway I can test this?

I don't know how the RAID construction could have been interrupted. What I did was:

Enter the bios, change from AHCI to RAID (I can't remember what the setting was called).
Exit BIOS, press Ctl + I when prompted.
Select the 3 drives, save changes and exit.
In Windows, the drive was available immediately, so I formatted it as a simple volume in the Disk Manager.
I then started copying the files as soon as the format was complete.

Thanks

 

anything