Official GIGABYTE Forum

Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!

CZasen

  • 3
  • 0
Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« on: March 22, 2012, 06:46:09 pm »
Hello everyone, I just got my 7970 card yesterday and finally put together my system, but my card is making a coil whine when playing games. It's not that I don't like the card, it's  splendid, but should I be worried about this noise? I also read online that other people have this same issue not only with this card but with others as well. Please let me know if there is something I should be worried about and if I should send it back for a new one. Thanks

Dark Mantis

  • *
  • 18405
  • 414
  • 10typesofpeopleoneswhoknow binaryandoneswhodont
    • Dark Mantis
Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #1 on: March 22, 2012, 07:16:41 pm »
Hi and welcome.

I have not heard of any problems with this card or any others at the moment and so I don't think it is a recurring issue. Are you sure that it is coming from the coils on the card and not from something else like the fan ?

Gigabyte X58A-UD7
i7 920
Dominators 1600 x6 12GB
6970 2GB
HX850
256GB SSD, Sam 1TB, WDB320GB
Blu-Ray
HAF 932

Gigabyte Z68X-UD5-B3
i7 3770K
Vengeance 1600 16GB
6950 2GB
HCP1200W
Revo Drive x2, 1.5TB WDB RAID0
16x DLRW
StrikeX S7
Full water cooling
3 x 27" Iiy

CZasen

  • 3
  • 0
Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #2 on: March 22, 2012, 07:33:45 pm »
No it's not the fans, I can only hear it when gaming and is under heavy load. Even when running the assessment test in System/Performance Information and Tools, I can hear it whine. There is also a few YouTube clips that show this issue. The thing is I do not know if it's something to be concerned about. Also I did not overclock anything.
My System specs are:
MoBo:          ASRock Z68 Extreme3 Gen3
CPU:            Intel i5 2500k
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO
GPU:            Gigabyte 7970 Windforce
PSU:             PC Power & Cooling Silencer MK II 950W
RAM:            Corsair Vengeance 16GB total
SSD:             Mushkin MKNSSDCR120GB
DVD drive:   LG 24x DVD±RW Burner with Lightscribe Technology - OEM
Case:           Corsair 600T White edition

Dark Mantis

  • *
  • 18405
  • 414
  • 10typesofpeopleoneswhoknow binaryandoneswhodont
    • Dark Mantis
Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #3 on: March 22, 2012, 07:39:56 pm »
If you are correct and it emminates from the coils then it is unlikely to be any more than a nuisence. It may well stop after it has been working for a while without any external help.
Gigabyte X58A-UD7
i7 920
Dominators 1600 x6 12GB
6970 2GB
HX850
256GB SSD, Sam 1TB, WDB320GB
Blu-Ray
HAF 932

Gigabyte Z68X-UD5-B3
i7 3770K
Vengeance 1600 16GB
6950 2GB
HCP1200W
Revo Drive x2, 1.5TB WDB RAID0
16x DLRW
StrikeX S7
Full water cooling
3 x 27" Iiy

CZasen

  • 3
  • 0
Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #4 on: March 22, 2012, 07:51:27 pm »
hey, thanks for the reply. The thing is it's kind of constant especially in all games that I tried. I will give it a few days and see how it behaves. If anyone has more info I would greatly appreciate it.

Dark Mantis

  • *
  • 18405
  • 414
  • 10typesofpeopleoneswhoknow binaryandoneswhodont
    • Dark Mantis
Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #5 on: March 22, 2012, 07:55:55 pm »
You have the option to RMA it of course but your warranty runs for a couple of yearsa yet so there is no real hurry to do anything.
Gigabyte X58A-UD7
i7 920
Dominators 1600 x6 12GB
6970 2GB
HX850
256GB SSD, Sam 1TB, WDB320GB
Blu-Ray
HAF 932

Gigabyte Z68X-UD5-B3
i7 3770K
Vengeance 1600 16GB
6950 2GB
HCP1200W
Revo Drive x2, 1.5TB WDB RAID0
16x DLRW
StrikeX S7
Full water cooling
3 x 27" Iiy

Re: Gigabyte HD 7970 Windforce Coil Whine!
« Reply #6 on: September 18, 2012, 08:45:13 am »
Hey bud, yeah i have a 7950, and i can hear it when its underload during atitool artifact scanner. Its like a high frequency sound and when i change atitools to spin the box it modulates lol. But in all seriousness mines gone back for what i thnk is a voltage issue. I thought i was having driver issues after an upgrade from a 6870. But i kept having issues with crashing after that. So i checked the voltages with GPU-Z and they were well below the 1090mV shown on GPU shark. Good luck mate.

 

anything