Official GIGABYTE Forum

Windows 7 won't boot after install

Windows 7 won't boot after install
« on: April 02, 2016, 04:12:13 pm »
Hi All,

I recently bought the Gigabyte h110m-s2h.

After downloading the Gigabyte windows image tool I was able to install Windows 7 from USB which looked like it went ok.

After the install Windows rebooted to finish the installation but it won't boot.

It goes past the Gigabyte logo then the pc resets and keeps doing this.

I'm able to enter the bios but can't boot afterwards.

I tried with a Windows 8 installation and that worked fine but the Windows 8 is only licensed for upgrades so I need to get Windows 7 on there first.

Has anybody any suggestions how I can get this to boot? I'm not sure if it is a bios setting but at the moment it is set with the default optimized settings.

Thanks and Regards

dmdilks

  • 2916
  • 34
  • "If it isn't broke don't fix it"
    • http://dmdcomputerservice.webs.com/
Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #1 on: April 02, 2016, 07:24:02 pm »
Did you change the boot order to boot from the hard drive we have seen that in the pass where it wouldn't boot for some reason.
GIGABYTE-GA-GA-X99-UD4 i7-5820K 3.30GHz, ADATA XPG Z1 32GB DDR4 2400 Quad, HIS R9 290X IceQ X2 4GB, In Win Glacier 900W, Cooler Master HAF 932, 2-240GB SSD sata-3, Win7 Ult-64bit 39" LED TV

Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #2 on: April 02, 2016, 07:37:33 pm »
Thanks for your reply.

It's not the boot order, even during boot menu I can select F12 and pick my harddisk from the list.

This PC has no dvd so hard disk is the only option in the list.

Regards

dmdilks

  • 2916
  • 34
  • "If it isn't broke don't fix it"
    • http://dmdcomputerservice.webs.com/
Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #3 on: April 02, 2016, 10:55:12 pm »
You could try this tool to install windows on a flash drive: https://rufus.akeo.ie/
GIGABYTE-GA-GA-X99-UD4 i7-5820K 3.30GHz, ADATA XPG Z1 32GB DDR4 2400 Quad, HIS R9 290X IceQ X2 4GB, In Win Glacier 900W, Cooler Master HAF 932, 2-240GB SSD sata-3, Win7 Ult-64bit 39" LED TV

Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #4 on: April 03, 2016, 01:31:39 am »
Hi

I tried rufus but there is an issue with this motherboard and windows 7 drivers so I have to create a usb with the Gigabyte windows image tool or the usb drive is not recognized once the system boots for the installation.

Regards

shadowsports

  • 1247
  • 32
  • Rev 1.1, BIOS F8, Plays Xbox One S
    • Gigabyte US
Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #5 on: April 03, 2016, 01:50:46 pm »
Are you able to run a start up repair from the installation media?

Have you verified the BCD contains correct information? 

I haven't looked at your board.  Are you certain your BIOS settings are correct for legacy boot?

Strange that 8 installs and runs and 7 won't.
« Last Edit: April 03, 2016, 01:54:30 pm by shadowsports »
Z97X-UD5H\Corsair RM850w, 4790K, 16GB Vengeance, GTX970 FTW SC 4GB ACX 2.0, 850 Pro's RAID0 (boot), Black 1TB, Win10 Pro, Obsidian 450D
NAS QNAP TS-219PII 4TB, MyBook 4TB
Nexus 6P OREO

Re: Windows 7 won't boot after install
« Reply #6 on: April 06, 2016, 08:03:03 pm »
Thanks all for any replies.

I was not able to get around this after checking all bios settings etc but.

After I installed Windows 7 which would not boot, I tried a full Windows 8 install using my upgrade key and afterward it was activated and now upgraded to Windows 10 which is activated and working fine.

Thanks and Regards,